Over ons


Centrum Marike is gevestigd in een modern woonhuis in het Wateringse Veld. Het centrum ontstond uit een idee van het Haagse echtpaar Hilde en Fred Lindhout, dat al jarenlang actief is in de patiëntenbeweging en zo in contact is gekomen met het fenomeen ‘inloophuis’. De eerste stappen werden gezet in 2003 en Inloophuis Haaglanden werd officieel geopend op 23 mei 2007 door Bert van Alphen, toenmalig wethouder welzijn van Den Haag. In 2022 is de naam 'Inloophuis Haaglanden' overgegaan naar 'Centrum Marike' voor leven met en na kanker.

Ons centrum is gevestigd in een groot rijtjeshuis. Alle ruimtes zijn huiselijk en warm ingericht, zodat je je hopelijk snel thuis voelt. Op de begane grond bevindt zich een grote multifunctionele ruimte voor groepsactiviteiten zoals workshops, lezingen en cursussen. Daarnaast hebben we een atelierruimte waar ook onze doorlopende kledingruil gevestigd is. Op de eerste verdieping vind je een ruime huiskamer met een eetkeuken. Dit is een plek voor een goed gesprek met een van de gastvrouwen of –heren, of met medegasten. Bij mooi weer kun je hier heerlijk op het dakterras zitten. Wij hebben ook internettoegang en een bibliotheek met veel informatie over kanker. Een gastvrouw of gastheer helpt je graag. Op de tweede etage heeft het huis een stilteruimte, waar je een persoonlijk gesprek kunt voeren of kunt mediteren. Ook vinden hier de massages plaats.  

Het centrum is ook voor mindervaliden goed toegankelijk. Het huis heeft brede deuren, een ruime hal, een invalidentoilet en een traplift naar de eerste etage.

 

Wij zijn een IPSO centrum

Dat betekent dat ons Centrum voor leven met en na kanker is aangesloten bij brancheorganisatie IPSO.

  • IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie

  • Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker

  • Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra

Via IPSO krijgt ons centrum

  • Toegang tot diverse trainings-en scholingsprogramma’s

  • Toegang tot de IPSO Academie

  • AVG-proof registratie van al onze relaties in de IPSO.community

  • Belangenbehartiging

  • Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker

  • Deelname aan het Kwaliteitsprogramma


Over KWF

Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maken we al ruim 71 jaar het verschil.

We zetten ons in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar we maken ons ook hard voor een beter leven met de ziekte. Of je nu kanker wilt voorkomen, net de diagnose hebt gehad, midden in de behandeling zit, of je afvraagt hoe het verder gaat. We zorgen voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En we werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen we gelukkig samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.


Het bestuur en de coördinatoren

Het bestuur van Centrum Marike bestaat uit Leonie van der Zwan (voorzitter), Fred Lindhout (penningmeester), Jacqueline Bos-Tonnard, Ingrid Peters en Arjan Bakker (ondersteunend penningmeester). De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Aan hen kunnen wel vergoedingen voor in de uitoefening van hun functie gemaakte onkosten worden uitgekeerd. Coördinatoren zijn Daisy van der Kraan en Lizette Abrahams.

Leonie van der Zwan, voorzitter

 

Fred Lindhout, penningmeester

 

Jacqueline Bos-Tonnard, bestuurslid

 

Ingrid Peters, bestuurslid

Ik ben Ingrid Peters en sinds april 2024 als bestuurslid betrokken bij Centrum Marike. In het dagelijks leven heb ik een leidinggevende functie in het HagaZiekenhuis op de afdeling dagbehandeling waar veel oncologische patiënten komen. Ook privé kom ik net als bijna iedereen in aanraking met kanker. Ik vind het mooi om naast mijn werk ook op privé vlak mijn steentje bij te dragen aan de oncologische zorgketen op welke manier dan ook.

Arjan Bakker, ondersteunend penningmeester

Mijn naam is Arjan Bakker en ik ben sinds 2020 bestuurslid. Ik ben in het dagelijks leven werkzaam als accountant/belastingadviseur voor het MKB. Tot mijn cliënten behoren ook stichtingen en zorginstellingen. Met name op het gebied van financiën probeer ik daarom mijn steentje bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen van deze mooie stichting.

Helaas kennen wij allemaal wel iemand die te kampen heeft of heeft gehad met die rotziekte kanker. Het blijft een naar woord om te schrijven en te zeggen. Ook ik heb in mijn nabije omgeving gezien wat kanker met mensen doet, niet alleen met de patiënten zelf maar ook met de naasten. Het is dan fijn om een omgeving te bieden waarin lotgenoten in een ongedwongen sfeer met elkaar kunnen praten of afleiding kunnen geven middels één van de vele activiteiten van Centrum Marike. Ik hoop hierin mijn maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren.

De coördinatoren

Coördinatoren van Centrum Marike zijn Daisy van der Kraan en Lizette Abrahams. Zij zetten zich drie dagen per week in voor het centrum en regelen alles wat er binnen het centrum gebeurt. Daisy en Lizette werkten al 6 jaar samen op andere werkplekken voor ze samenwerkten bij het centrum. De samenwerking verloopt al die jaren al goed, omdat ze elkaar goed aanvullen.

Daisy van der Kraan is de fondsenwerver en begon met werken bij het centrum in het jaar 2020 als vervanger van Adrie van den Hoek. Sinds 2012 runt zij haar eigen stichting Click Jongeren, een stichting die voortijdig schoolverlaten tegengaat en jongeren helpt een volwaardig plekje te vinden in de maatschappij. Naast haar werk bij het centrum is ze twee dagen per week actief voor haar eigen stichting. En is ze fulltime moeder van zoontje Blaze.

Lizette Abrahams is de vrijwilligerscoördinator. Sinds 2021 is ze werkzaam bij het centrum en heeft ze de taken van Nathalie van Eck op zich genomen. Lizette is in 2013 afgestudeerd van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool en heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als coördinator bij verschillende projecten. Zowel de culturele als de maatschappelijke component zijn in die jaren aan bod gekomen.