Over ons
Centrum Marike is gevestigd in een modern woonhuis in het Wateringse Veld. Het centrum ontstond uit een idee van het Haagse echtpaar Hilde en Fred Lindhout, dat al jarenlang actief is in de patiëntenbeweging en zo in contact is gekomen met het fenomeen ‘inloophuis’. De eerste stappen werden gezet in 2003 en Inloophuis Haaglanden werd officieel geopend op 23 mei 2007 door Bert van Alphen, toenmalig wethouder welzijn van Den Haag. In 2022 is de naam 'Inloophuis Haaglanden' overgegaan naar 'Centrum Marike' voor leven met en na kanker.
Ons centrum is gevestigd in een groot rijtjeshuis. Alle ruimtes zijn huiselijk en warm ingericht, zodat je je hopelijk snel thuis voelt. Op de begane grond bevindt zich een grote multifunctionele ruimte voor groepsactiviteiten zoals workshops, lezingen en cursussen. Daarnaast hebben we een atelierruimte waar ook onze doorlopende kledingruil gevestigd is. Op de eerste verdieping vind je een ruime huiskamer met een eetkeuken. Dit is een plek voor een goed gesprek met een van de gastvrouwen of –heren, of met medegasten. Bij mooi weer kun je hier heerlijk op het dakterras zitten. Wij hebben ook internettoegang en een bibliotheek met veel informatie over kanker. Een gastvrouw of gastheer helpt je graag. Op de tweede etage heeft het huis een stilteruimte, waar je een persoonlijk gesprek kunt voeren of kunt mediteren. Ook vinden hier de massages plaats.
Het centrum is ook voor mindervaliden goed toegankelijk. Het huis heeft brede deuren, een ruime hal, een invalidentoilet en een traplift naar de eerste etage.
Wij zijn een IPSO centrum
Dat betekent dat ons Centrum voor leven met en na kanker is aangesloten bij brancheorganisatie IPSO.
-
IPSO staat voor Instellingen Psychosociale Oncologie
-
Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker
-
Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra
Via IPSO krijgt ons centrum
-
Toegang tot diverse trainings-en scholingsprogramma’s
-
Toegang tot de IPSO Academie
-
AVG-proof registratie van al onze relaties in de IPSO.community
-
Belangenbehartiging
-
Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker
-
Deelname aan het Kwaliteitsprogramma
Over KWF
Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maken we al ruim 71 jaar het verschil.
We zetten ons in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar we maken ons ook hard voor een beter leven met de ziekte. Of je nu kanker wilt voorkomen, net de diagnose hebt gehad, midden in de behandeling zit, of je afvraagt hoe het verder gaat. We zorgen voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En we werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen we gelukkig samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.
Het bestuur en de coördinatoren
Het bestuur van Centrum Marike bestaat uit Stephen Querido (voorzitter), Arjan Bakker (penningmeester), Patrick Tettero en Rijk Kanters. De leden van het bestuur genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Aan hen kunnen wel vergoedingen voor in de uitoefening van hun functie gemaakte onkosten worden uitgekeerd. Coördinatoren zijn Daisy van der Kraan en Lizette Abrahams.

Stephen E. Querido, voorzitter
In omgekeerde volgorde heb ik gewerkt als ombudsman in het Hoger Onderwijs, zelfstandig gevestigd counselor (noem ik zelf “therapeut light”), docent toegepaste psychologie en (groeps-)trainer voor communicatie en samenwerking. Mijn fascinatie: hoe mensen hun eigen levenskwaliteit en die van hun omgeving kunnen vergroten.
Als ervaringsdeskundige/bezoeker wil ik mijn beperkte levensenergie inzetten om binnen en buiten het bestuur mee te bouwen aan Centrum Marike. Ik ben verheugd dat ik mijn achtergrond in psychosociale begeleiding en educatie als vrijwilliger mag inzetten. Dat is heel wat leuker dan tussen twee chemo’s in alleen maar te zitten wachten.

Patrick Tettero, bestuurslid
Mijn naam is Patrick Tettero en ik ben sinds oktober 2016 lid van het bestuur. In de eerste 20 jaar van mijn werkende leven ben ik werkzaam geweest in en rondom ziekenhuizen. Eerst als (IC) verpleegkundige, later als vertegenwoordiger van medische apparatuur en de laatste 9 jaar als manager binnen het voormalig MC Haaglanden (nu MCH Westeinde. Vervolgens ben ik werkzaam geweest bij het CBR als examenmanager. Inmiddels ben ik samen met voormalig voorzitter van het bestuur Marike Lub druk bezig met het opzetten en runnen van een oogkliniek.
Ik ben door Marike Lub gevraagd om deel te nemen in het bestuur. In het verleden heb ik Marike geholpen bij een mooi project en inmiddels werken we weer samen. En dat is precies waar ik blij van word: samenwerken om een probleem op te lossen of een nieuwe kans te verzilveren. Mijn persoonlijke motivatie is om een bijdrage te kunnen leveren aan het welbevinden van mensen die met kanker te maken hebben.

Rijk Kanters, bestuurslid
Mijn naam is Rijk Kanters, ik woon in Den Haag, waar ik gedurende mijn werkende leven als huisarts werkzaam ben geweest. Inmiddels ben ik gepensioneerd. Met mijn echtgenote werkte ik samen in een rand binnenstad praktijk. De Haagse binnenstad is een interessant gebied waar een diversiteit van mensen wonen. Het is altijd een uitdaging contacten te leggen met mensen uit andere culturen, die vanuit hun visie soms heel anders aankijken tegen onze zorg. De grote sociale variëteit zorgt er ook voor dat je je steeds weer moet aanpassen aan de mogelijkheden en inzichten van de mens op je spreekuur.
Wij probeerden onze zorg toch te leveren vanuit een compromisvisie: met de patiënt speel je een duet en geen duel. We probeerden zo de waardes van de mens te respecteren.
In alle jaren heb ik veel patiënten op het spreekuur gehad wiens leven door de diagnose “kanker” op zijn kop werd gezet. Niet alleen het leven van de patiënt staat op zijn kop, maar ook dat van zijn gezin en systeem. Als huisarts probeer je daar zo holistisch mogelijk mee om te gaan. Het verhaal “kanker” begint vaak bij de huisarts en uiteindelijk komt de patiënt toch –genezen of niet- terug bij de hem of haar. In mijn beleven meer dan bij andere ziekten, deel je met de oncologische patiënt veel van zijn of haar angsten en onzekerheden over de toekomst, zelfs als de specialisten je hebben “genezen”. Ik ervaar het altijd als erg bijzonder dat je in die situaties een luisterend oor en een steunende schouder mag zijn.
Ik hoop mee te mogen en kunnen denken in de steun die het centrum mag bieden aan de groep mensen wiens leven door zo’n dreigende diagnose op zijn kop werd gezet.

Arjan Bakker, penningmeester
Mijn naam is Arjan Bakker en ik ben sinds 2020 bestuurslid. Ik ben in het dagelijks leven werkzaam als accountant/belastingadviseur voor het MKB. Tot mijn cliënten behoren ook stichtingen en zorginstellingen. Met name op het gebied van financiën probeer ik daarom mijn steentje bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen van deze mooie stichting.
Helaas kennen wij allemaal wel iemand die te kampen heeft of heeft gehad met die rotziekte kanker. Het blijft een naar woord om te schrijven en te zeggen. Ook ik heb in mijn nabije omgeving gezien wat kanker met mensen doet, niet alleen met de patiënten zelf maar ook met de naasten. Het is dan fijn om een omgeving te bieden waarin lotgenoten in een ongedwongen sfeer met elkaar kunnen praten of afleiding kunnen geven middels één van de vele activiteiten van Centrum Marike. Ik hoop hierin mijn maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren.

De coördinatoren
Coördinatoren van Centrum Marike zijn Daisy van der Kraan en Lizette Abrahams. Zij zetten zich drie dagen per week in voor het centrum en regelen alles wat er binnen het centrum gebeurt. Daisy en Lizette werkten al 6 jaar samen op andere werkplekken voor ze samenwerkten bij het centrum. De samenwerking verloopt al die jaren al goed, omdat ze elkaar goed aanvullen.
Daisy van der Kraan is de fondsenwerver en begon met werken bij het centrum in het jaar 2020 als vervanger van Adrie van den Hoek. Sinds 2012 runt zij haar eigen stichting Click Jongeren, een stichting die voortijdig schoolverlaten tegengaat en jongeren helpt een volwaardig plekje te vinden in de maatschappij. Naast haar werk bij het centrum is ze twee dagen per week actief voor haar eigen stichting. En is ze fulltime moeder van zoontje Blaze.
Lizette Abrahams is de vrijwilligerscoördinator. Sinds 2021 is ze werkzaam bij het centrum en heeft ze de taken van Nathalie van Eck op zich genomen. Lizette is in 2013 afgestudeerd van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Haagse Hogeschool en heeft in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als coördinator bij verschillende projecten. Zowel de culturele als de maatschappelijke component zijn in die jaren aan bod gekomen.